21a Edició dels Premis de l'Associacionisme Juvenil
Participació i associacionisme | 14 juny 2023

21a Edició dels Premis de l'Associacionisme Juvenil

Les associacions i organitzacions juvenils hem tornat a reivindicar el nostre paper transformador i com a motor de canvi social! A la Festa dels Premis de l’Associacionisme Juvenil, que vam celebrar aquest pasat dissabte. Vam voler tornar a donar reconeixement a la feina diària de centenars de joves associats a Catalunya a través dels Premis de l’Associacionisme Juvenil i els Premis de l’Educació en el Lleure que atorga el CNJC. 

La Festa, amb la mirada posada en la reivindació de posar en valor les entitats juvenils, així com el reclam de necessitats en un entorn permanentment abandonat a ulls de l’administració, va ser l'acte principal d'un vespre en que vam retrobar-nos per conèixer els projectes que enguany han merescut ser guardonats. Els projectes i entitats premiats van ser els següents:

  • Gràcia contra la gentrificació, a l'agrupació de joves de la Vila de Gràcia que s'ha rganitzat per conscienciar les veïnes dels perjudicis de la gentrificació i la massificació tursítica, així com per posar sobre la taula les necessitats del barri per recuperar els carrers i les places per a les veïnes del barri.
  • Associació Juvenil Joves de Cabra, que amb la Setmana de la Joventut tenen una oportunitat única per a la joventut local de Cabra del Camp per participar en diverses activitats educatives, culturals i recreatives. Aquesta setmana dedicada als joves busca proporcionar-los un espai per expressar-se, aprendre, créixer i desenvolupar-se en diferents àmbits de les seves vides. A través d'activitats com tallers, exposicions, conferències, esports i altres esdeveniments, es fomenta la participació activa, la cohesió social i l'empoderament dels joves en la presa de decisions i la construcció del seu futur.
  • Associació Atzavara-arrels, amb el projecte (RE) ACCIONA - Aquí també passa, que neix de la inquietud d'un grup de joves per millorar el món i actuar en l'àmbit comunitari contra els discursos d'odi per tal de fer de Tortosa una ciutat per a tothom.
  • Agrupament Escolta i Guia Els Vàndals, Amb el projecte Contribuïm al Canvi. Aquest sorgeix de les inquietuds de la unitat de Pioners i Caravel·les, un grup de joves d'entre 15 i 17 anys. El projecte de curs es basa en la restauració, conservació i coneixença del medi ambient. Per saber com podem fer servei per la natura tant en el nostre entorn com allà on anem en el futur.
  • Agrupament Escolta i Guia Roca Guillera, "Fem Poble" és un projecte en procés i en constant renovació,que té com a objectiu obrir l'Agrupament Escolta i Guia Roca Guillera al poble de Santa Coloma de Farners. El projcte es duu a terme en diferents moments de l'any per conèixer l'entorn i la cultura, i sobretot, per a educar a infants i joves a ser útils, responsables i respectar-se als uns als altres. 
  • Centre de Lleure El Dofí. El projecte dissabtes de lleure és un projecte del Centre de Lleure El Dofí que inclou activitats inclusives dirigides a nens/es i joves amb discapacitat intel·lectual de tota la comarca de l'Alt Empordà.

Vam tornar a demostrar que el jovent és un present imparable que segueix sent el protagonista d’experiències transformadores que contribueixen a la justícia i cohesió social dels pobles i ciutats des del compromís i la participació en els afers col·lectius. Ens retrobem l'any que ve!