44a AGO: Crònica
Participació i associacionisme | 1 març 2022

44a AGO: Crònica

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) hem celebrat aquest dissabte 26 de febrer, a Girona, la 44a edició de l’Assemblea General Ordinària (AGO), el nostre màxim òrgan de decisió. Representants de gairebé una trentena d’entitats d’arreu del país hem debatut durant tot el dia les línies d’acció de futur del CNJC.

Noves línies de treball i posicionaments

L'assemblea ha aprovat el Pla Estratègic que regirà les línies de treball de la plataforma entre aquest 2022 i el 2024. Aquest, que el defineixen les línies de treball de salut mental, emancipació, feminismes, llengua catalana, model organitzatiu, suport associatiu, justícia climàtica i educació en la participació, serà l’eix vertebrador de l’activitat política, d’impacte i d’incidència del CNJC, que es reflectirà a través dels Plans de Treball validats any a any per les entitats i per concretar l’acció a dur a terme.

Així doncs, pel que fa al pla de treball d’aquest 2022, que també s’ha aprovat al Centre Cultural de la Mercè de Girona, aquest inclou algunes demandes històriques de l’associacionisme juvenil i d’altres que són capdavanteres en la defensa dels drets del jovent i les entitats. Entre d’altres, per tant, aquest full de ruta inclou un ferm compromís per part del CNJC en defensa del dret a l’habitatge i al treball per l’emancipació digna de les joves, com ja ha sigut habitual en els darrers anys. A més a més, enguany s’aposta com a priorització política la defensa de la Renda Bàsica Universal. Altres projectes que se sustenten en l’ideal feminista estructural del CNJC són la implementació d’un protocol contra les violències masclistes i LGTBIfòbiques intern i que pugui servir també a les entitats, i l’execució de campanyes de sensibilització per la garantia dels Drets Sexuals i Reproductius arreu de Catalunya. La defensa de l’ús social del català i l’enfortiment de l’associacionisme també seran apostes claus en aquest document aprovat avui.

A més a més, s’hi van aprovar 4 resolucions que acoten els marcs ideològics, discursius i de treball del CNJC. Aquestes són: Per una nova realitat de treball digna, en referència als models de negoci i de contractació derivats de l’ús de noves tecnologies que agreugen la precarització de les joves, com ara Glovo o Uber Eats; Posicionament sobre la vaga del 8M; La pagesia diu prou, per protegir el sector, especialment en decreixement de persones joves que l’integrin; i, davant la situació global actual, la resolució en suport a les companyes del Consell de Joventut d’Ucraïna.

Canvis en l’estructura i compromisos de futur

La trobada va servir, també, per al rendiment de comptes de la tasca acomplerta durant el 2021, així com de l’equip de secretariat. Aquest òrgan s’ha vist enfortit en aquesta AGO amb l’entrada de noves entitats que hi destinaran la seva implicació voluntària. Les representants en seran el Carlos Cañas, De Minyons Escoltes i Guies, i la Rosa Moles, d'Esplais Catalans. A més a més, la Julia Rosanna Sánchez-Valverde, membre d'Acció Jove, pren el relleu de Guillermo Chirino en la presidència de l’òrgan.

L’esdeveniment va comptar amb un acte públic i amb la presència i participació de l’Àlex Sastre, Director General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que va destacar “la tasca conjunta que hem compartit per fer realitat el Congrés de Joventut i el futur Pla Nacional de la Joventut de Catalunya”. També van intervenir-hi la Núria Ramon, Directora de l’Agència Catalana de la Joventut i la Marta Madrenas, Alcaldessa de la ciutat de Girona. Per últim, ho va fer la nova presidenta, Julia Rosanna Sánchez Valverde. En les declaracions de la cloenda, va subratllar “la necessitat de que se celebri el Ple Monogràfic de Joventut al Parlament de Catalunya, per abordar temàtiques que afecten transversalment al jovent i hem de tenir l’espai per portar-hi la nostra veu”. També va especificar l’objectiu del CNJC d’apropar-se a les entitats, per abordar la preocupant situació associativa i participativa que s’ha derivat de la pandèmia.