5.000 persones s’han manifestat  per defensar el reconeixement del lleure educatiu de base voluntària i comunitària
Participació i associacionisme | 3 de juny 2024

5.000 persones s’han manifestat per defensar el reconeixement del lleure educatiu de base voluntària i comunitària

El passat mes de maig, l’Agència Catalana de l’Aigua va anunciar que tancava 79 dels 156 terrenys d’acampada per manca d’autorització, afectant a més de 200 reserves fetes per als mesos de juny, juliol i agost d’agrupaments, esplais i altres entitats.

Els campaments de més de 12.000 infants i joves es van veure afectats perquè els terrenys no van obtenir el ‘permís d’activitats en domini públic hidràulic i en zona de policia’, un permís necessari si es vol acampar en les zones a menys de 100 metres de la llera dels rius, rieres, torrents, etc. o bé en una zona inundable, encara que l’associacionisme educatiu no hi faci activitat.

És per aquest motiu que aquest dissabte 1 de juny, més de 500 agrupaments i esplais d’arreu de Catalunya es van mobilitzar en una jornada reivindicativa unitària per defensar el reconeixement del lleure educatiu de base voluntària i comunitària. La protesta va iniciar amb un matí de cau i esplai al carrer als pobles i ciutats de les agrupacions i va concloure amb una gran manifestació a les 17:30 h de la Plaça Tetuan a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

La concentració, que va comptar amb la participació de milers d'infants, joves, famílies, caps i monitores, va ser convocada per Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Esplais Catalans, i Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC), el Centre Marista d’Escoltes i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

Les entitats d’associacionisme educatiu denuncien l’ofec administratiu i manca de suports per part dels òrgans competents en la problemàtica, que se sumen als més de quatre anys de dificultats en el desenvolupament dels campaments d’estiu. Durant la protesta, han llegit un manifest davant del Palau de la Generalitat, on manifestaven les problemàtiques cronificades que travessa l’associacionisme educatiu, com són la manca de locals dignes per a realitzar activitats, la dificultat de fer ús de l’espai públic, tràmits eterns i gairebé impossibles de dur a terme o la precarietat juvenil que ataca el sector.

Els últims dies, representants de les entitats s’han reunit amb el Departament de Drets Socials amb l'objectiu de treballar per a garantir campaments per tothom en aquesta campanya d'estiu. Les bases assentades en aquestes reunions han de servir per lligar un acord que garanteixi el reconeixement real de l'associacionisme educatiu i, en conseqüència, la viabilitat dels campaments a la natura a llarg termini.