8M | L’associacionisme juvenil català alcem la veu contra totes les precarietats i opressions
Gèneres i LGTBIQ+ | 6 març 2024

8M | L’associacionisme juvenil català alcem la veu contra totes les precarietats i opressions

Avui, Dia Internacional de la Dona Treballadora, les joves alcem la veu per denunciar el context global de polarització i regressió en drets que estem vivim on les dones de la classe treballadora som les que més patim les conseqüències. Per això, ara més que mai creiem en la importància d’associar-nos, de donar veu a les forces de la resposta comunitària, les accions i mobilitzacions que promouen els col·lectius locals i internacionals en la resposta unitària davant el masclisme, la LGBTIQ+fòbia, el racisme, el capacitisme i el feixisme.

Cada 8 de març, els carrers s’omplen d’esperança amb la lluita feminista. És una commemoració de les conquestes de les dones que vingueren rere nostre que ens van ensenyar a empoderar-nos a nosaltres mateixes, a protegir els nostres drets i garantir que puguem aconseguir tot el nostre potencial.

Lamentablement, continuem patint discriminació que ens afecta en tots els aspectes de la nostra vida. Les violències masclistes, en les seves múltiples manifestacions i formes, afecten un gran nombre de dones i persones LGBTI a Catalunya. Malgrat alguns avenços en matèria d'igualtat, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) continua sent una crisi sistèmica que afecta 1 de cada 3 dones a tot el món. A l’Estat Espanyol, quasi 5 milions de dones d’entre 16 i 74 anys (el 28,7%) ha sigut víctima d’algun tipus de violència (psicològica, física i sexual). Són les joves  d’entre 18 i 29 anys, les que més pateixen la violència masclista.

Per altra banda, seguim tenint la necessitat de lluitar contra la precarietat laboral i d'eliminar la bretxa salarial, a fi que les dones rebem la mateixa remuneració per fer el mateix treball que els homes. Alhora, seguim denunciant la manca de les dones en llocs de lideratge i la doble jornada de treball així com destacar la invisibilització de les labors de cura, històricament relegades a les dones, sense reconeixement ni remuneració.

És fonamental una lluita feminista amb perspectiva interseccional. Encara que les violències i les precarietats afecten les dones a tot arreu, les dones, joves i  nenes racialitzades, migardes i determinats grups  com les que viuen amb discapacitat, solen tenir encara més dificultats per a fer sentir la seva veu i accedir a l'ajuda. Elles són víctimes d'una doble violència institucional i discriminació, enfrontant-se a una major probabilitat de caure en la pobresa i la marginació social. De la mateixa manera les dones trans i  identitat dissidents són estigmatitzades pel simple fet de no acceptar la normativitat heterosexual i tenir afectivitats més enllà de l’heteronormativitat.

Alcem la veu per desmuntar el sistema capitalista i cisheteropatricarcal que ens sotmet viure amb unes condicions laborals precàries, a la discriminació salarial i a tots tipus de discriminació per raó de gènere. Alcem la veu per desmuntar i deconstruir el sistema racista, colonial, d’ocupació i militarista en la qual es troben dones d’arreu del món per tal de construir una societat on visquem en llibertat, sense violències i amb vides dignes.

Per això, les joves exigim que totes les institucions segueixin treballant per implementar regulacions efectives que garanteixin de gènere i persegueixin qualsevol persona que atempti contra la nostra llibertat així com una educació integral basada en la perspectiva de gènere.

Avui més que mai, les joves hem de reivindicar col·lectivament la defensa de tots els nostres drets que tant ha costat assentar en les nostres societats. Hem de lluitar des del feminisme, perquè aquest remou tots els fonaments de la societat en qüestionar la preeminència heteropatriarcal i heteronormativa i denunciar les desigualtats socials. Des de l’associacionisme juvenil català seguirem lluitant per:

  • una societat lliure d’opressions, d’explotació i de violències estructurals. 

  • un teixit associatiu més feminista capaç de transformar les narratives heteropatriarcals i heteronormatives.

  • Conceptualitzar les violències masclistes a través de la interseccionalitat feminista i antiracista.

  • Vetllar per incorporar i valorar les experiències juvenils en els moviments feministes, allunyant-nos de les perspectives i pràctiques adultocèntriques

  • Destacar i visibilitzant les respostes dels col·lectius feministes, activistes i defensores de drets que treballen per generar un discurs inclusiu i reivindicatiu a Catalunya, i arreu del món.

  • Generar coneixement col·lectiu del feminisme per analitzar el seu discurs, les seves formes d’organització i les noves violències que pot generar i promoure estratègies de lluita.

Per un futur plenament feminista! Alcem la veu contra les precarietats, opressions i fronteres!