Emancipació | 18 setembre 2023

El CNJC insta el Govern a complir amb les "12 mesures en 12 mesos" per a millorar la situació juvenil a Catalunya

La presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Julia Rosanna Sánchez-Valverde, ha presentat les anomenades "12 mesures en 12 mesos", l’avaluació del conjunt de demandes destinades a millorar la situació dels joves catalans que es van aprovar durant el Ple Monogràfic de Joventut del Parlament català que es va celebrar l’any 2022.

El Ple Monogràfic de Joventut, una setmana d'activitat parlamentària on es van debatre i aprovar resolucions relacionades amb els joves, va produir 14 resolucions l'any 2022, que inclouen més de 100 mesures concretes per abordar qüestions com l'emancipació juvenil, la salut mental i els drets de les persones joves. La presidenta de l’entitat ha assenyalat la importància d'aquesta oportunitat de diàleg entre el Parlament i la societat civil organitzada, però subratlla la necessitat que el Govern compleixi amb les seves promeses.

Els resultats del seguiment realitzat pel CNJC mostren que només 2 de les 12 mesures prioritàries han estat executades amb èxit, mentre que 6 es troben en curs i 4 romanen incompletes. Les àrees de preocupació inclouen l'emergència habitacional, la precarietat laboral i la salut mental juvenil.

En relació a l'emergència habitacional, Sánchez-Valverde destaca que les joves continuen sent incapaces de pagar lloguers i que l'accés a un habitatge digne segueix sent una utopia. Les mesures aprovades al Parlament, destinades a abordar aquesta crisi, no s'han implementat completament, amb problemes com la falta d'un cens de pisos buits i l'absència d'una planificació adequada de l'habitatge públic.

Pel que fa a la precarietat laboral, el CNJC assenyala que els joves continuen patint abusos laborals, malgrat les mesures destinades a protegir-los en pràctiques professionals, i defensa que cal garantir un registre de becaris. Aquestes mesures, doncs, no s'han implementat de manera satisfactòria, amb el registre encara sense utilitzar-se.

Pel que fa a la salut mental, des del CNJC reconeixen alguns progressos, com el Pla de prevenció del suïcidi i les campanyes de desestigmatització. No obstant això, assenyalen la manca d'un informe d'indicadors de salut mental juvenil i l'accés a serveis psicològics a nivell comunitari.

Joan López, membre del secretariat de la mateixa entitat, ha conclòs fent una crida al Govern perquè compleixi amb les 12 mesures i atengui les demandes dels joves de Catalunya. Ha instat a l'acció immediata i ha subratllat la necessitat d'invertir recursos i voluntat política per millorar la situació dels joves.