El Parlament aprova la primera Llei de Foment de l’Associacionisme amb les demandes de les entitats juvenils
Participació i associacionisme | 21 desembre 2023

El Parlament aprova la primera Llei de Foment de l’Associacionisme amb les demandes de les entitats juvenils

El Ple del Parlament ha debatut i aprovat avui el Projecte de Llei de Foment de l’Associacionisme, gràcies als vots favorables dels grups del PSC, En Comú Podem, CUP, ERC i Junts. Aquest és un acord històric i un text que és el resultat d’una demanda reiterada, des de fa 8 anys, del moviment associatiu juvenil del país i que ha sigut possible gràcies a la feina i insistència de les entitats catalanes i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya per tal que els grups parlamentaris treballessin en la seva redacció i consens.

Les entitats, com ja hem expressat durant tot el procés de creació del projecte, tenen per objectiu definir una llei que enforteixi la democràcia associativa i contribueixi a construir un futur millor per a Catalunya, en un context, a més a més, de crisi estructural en el qual cal reivindicar l’associacionisme com un agent comunitari essencial.

Així doncs, el CNJC i la pluralitat del teixit associatiu, celebrem l’aprovació del text i la incorporació d’algunes de les esmenes de fons que havien treballat els darrers mesos junt amb els grups parlamentaris que hi han votat a favor. Entre aquestes esmenes, des les entitats en destaquem la incorporació a la llei del reconeixement de competències associatives, el finançament plurianual per garantir projectes associatius de major qualitat i a més llarg termini i la finestreta única per ser una eina de simplificació i desburocratització de les ajudes.

Alhora, també celebrem la creació d’un centre d'estudis de l'associacionisme català, i que és un motiu d’orgull que avui s’hagi aprovat el blindatge del treball conjunt amb el CNJC per la creació del centre de recursos per entitats juvenils, una eina que consideren imprescindible i indispensable per l'associacionisme d'avui en dia. Per últim, fem també una bona valoració de la incorporació del grups informals i entitats no registrades, en tant que permet incorporar les diverses formes de participació col·lectiva i amb una gran presència a Catalunya.

Finalment, ens comprometem a fer un seguiment de la implementació de la llei perquè siguin aquelles entitats de base associativa i comunitària les principals beneficiàries de tot el que recull la llei i garantir que s’apliquen degudament cada una de les accions aprovades.