22a Edició dels Premis de l'Associacionisme Juvenil
Participació i associacionisme | 6 June 2024

22a Edició dels Premis de l'Associacionisme Juvenil

Les associacions i organitzacions juvenils hem tornat a reivindicar el nostre paper transformador i com a motor de canvi social! A la Festa dels Premis de l’Associacionisme Juvenil, que vam celebrar aquest pasat dissabte. Vam voler tornar a donar reconeixement a la feina diària de centenars de joves associats a Catalunya a través dels Premis de l’Associacionisme Juvenil i els Premis de l’Educació en el Lleure que atorga el CNJC. 

La Festa, amb la mirada posada en la reivindació de posar en valor les entitats juvenils, així com el reclam de necessitats en un entorn permanentment abandonat a ulls de l’administració, va ser l'acte principal d'un vespre en que vam retrobar-nos per conèixer els projectes que enguany han merescut ser guardonats. Els projectes i entitats premiats van ser els següents:

  • Associació juvenil artiasta o musa: un projecte que vol visibilitzar artistes emergents, del territori i tenint en compte una perspectiva interseccional i de gènere. Generant d’aquesta manera un circuit cultural alternatiu a l’hegemònic.
  • La Coll@nada: per a un projecte autogestionat que proposa una Festa Major Alternativa, amb un oci alternatiu i carregat de valors. És important visibilitzar i reconèixer tota la tasca que realitza el jovent a cada barri tirant endavant propostes alternatives més necessàries que mai.
  • Grup d'esplai l'esparver: Un projecte que presenta una proposta pedagògica que vol sortir del mateix espai de lleure i arribar al barri. Alhora, un projecte que pot traspassar les fronteres d’aquest espai i arribar a altres esplais i caus.
  • Agrupament Escolta i Guia Comte Jofre i Verge de Rocaprevera de Torelló: que proposa la creació d’espais de trobada entre les diferents entitats, especialment les culturals del municipi, que contribueix a crear comunitat, i que vol que aquest projecte surti de la pròpia entitat i penetri al municipi.
  • Esplai Bitxus: un projecte liderat per les joves de l’entitat, que volen fer un repàs històric i posar en valor l’associacionisme educatiu de base voluntària i comunitària que hi ha hagut al seu municipi. En moments de poc reconeixement per part de l’administració i la societat cap a l’associacionisme educatiu, és primordial visibilitzar-lo i posar-lo en valor.
  • Associació de lleure i esport Comkedem: un projecte que proposa el desenvolupament d’activitats d’esport i lleure adaptats, on no hi hagi barreres i tothom hi pugui participar. Amb aquest premi volem posar en valor on la inclusió i socialització dels infants i joves esdevé un element central del projecte.

Vam tornar a demostrar que el jovent és un present imparable que segueix sent el protagonista d’experiències transformadores que contribueixen a la justícia i cohesió social dels pobles i ciutats des del compromís i la participació en els afers col·lectius. Ens retrobem l'any que ve!