Els col·lectius feministes de les comarques del Pla de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i l’Associació pels Drets Sexuals i Reproductius, hem  presentat una nova campanya que reivindica el dret a l’avortament, concretament als territoris de Ponent.

Sota el lema “Avortar no és un joc, és un dret!” hem denunciat les múltiples traves a les quals han de fer front les dones que es troben en la situació de voler interrompre voluntàriament un embaràs. La campanya s’ha presentat públicament a La Pobla de Segur, a través de tres vídeos que mostren diferents els diferents obstacles i barreres a l'hora de poder exercir el dret a l'avortament, ja sigui qurúrgicament o farmacològicament i també en funció de l’edat o de la seva situació administrativa, per exemple. De fet, La Pobla és un dels municipis que representa la realitat de les comarques del Pirineu, ja que en una comarca com el Pallars Jussà, l’única opció per avortar és a través del mètode farmacològic, però tan sols es practica a Tremp un dia a la setmana i sempre i quan sigui abans de les 9 setmanes d’embaràs. 

Aquesta, però, és només la punta de l’iceberg de la complexitat que suposa avortar al territori. De fet, fins al 4 d’octubre del 2021, no es podia avortar quirúrgicament a la província de Lleida. Va ser a partir d’aquesta data quan la Generalitat va establir un conveni amb la clínica privada Minova Aliança de Lleida perquè es practiquessin aquest tipus d’intervencions. Tot i així, denunciem que en realitat aquesta clínica no n’està practicant i no queda clar què està pagant la Generalitat. A més a més, el Departament de Salut està introduint un nou procediment que preveu avortaments farmacològics fins la setmana 14. Aquest fet facilitaria substituir l’avortament quirúrgic perquè aquest últim és més barat i no es compta amb professionals per fer el primer. Per tant, no existeix una capacitat real d’elecció. De fet, sobre els professionals rau un altre dels obstacles que denuncien des de les entitats impulsores de la campanya, ja que és habitual trobar-se amb metges objectors de consciència, que es neguen a dur a terme les intervencions necessàries per exercir un dret que hauria d’estar garantit a tot el territori català.

En definitiva, les persones que volen avortar sovint es veuen obligades a desplaçar-se fins a Barcelona, amb la despesa de temps i recursos i el desgast emocional que un procediment d’aquestes característiques suposa. És per això, que amb aquesta campanya els col·lectius exigim:

  • Transparència i informació veraç per part del Departament de Salut sobre els IVE farmacològics fins la setmana 14.

  •  Equitat territorial d'accés a l’IVE quirúrgic. 

  • Que el govern faci una campanya pública informativa sobre el procediment de l’IVE que, a més, desestigmatitzi l’avortament.

  •  Que l’IVE es dugui a terme a la xarxa pública d’hospitals amb equips mèdics formats en perspectiva feminista i DSIR.

  • Que es realitzi un llistat de metges objectors de consciència arreu del territori.  L’atenció és un deure, i l’objecció de consciència un dret de caràcter individual, que no pot obstaculitzar l’accés al dret a l’avortament.

  • Que es prioritzi el servei a l’hospital públic de referencia. 

  • I finalment demanar tant al departament de salut com a la nova conselleria de feminismes que facin efectives les promeses de garantir el servei. 

Presentem aquesta campanya en el marc del Dia Mundial per la Despenalització de l’Avortament, que se celebra el 28 de setembre, però és una acció més d’una demanda històrica a la província de Lleida: l’accés a l’avortament legal i segur, un dret que continua sent negat a moltes persones. 

La campanya també segueix l’objectiu d’oferir informació sobre la realitat respecte l’avortament a Catalunya i evidenciar-ne les mancances i necessitats que ja recollia la campanya de vullavortar.org

Materials bibliogràfics

Activitats relacionades

Avortar no és un joc, és un dret!

Presentació de la campanya a Ponent

event dissabte 24 set 2022