El CNJC al X Congrés de la UJSARIO al Sàhara Occidental
Internacionalismes | 27 maig 2022

El CNJC al X Congrés de la UJSARIO al Sàhara Occidental

Els passats 19-23 de maig el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i representants de tres de les seves entitats; JERC, JCC i ESPLAC, vam assistir al X Congrés organitzat per la Unió de Joves de Saguía al Hamra y Río de Oro (UJSARIO) celebrat als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. Després de 10 anys, el Congrés segueix sent un espai de vital importància per a visibilitzar les vulneracions sistemàtiques de drets humans i del dret internacional perpetuades per Marroc al Sàhara Occidental des de la retirada de l’estat espanyol com a potència administradora l’any 1974 i la posterior ocupació marroquina de les zones poblades i amb recursos naturals. 

Malgrat la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU el 1991 que instava a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació per a la població sahrauí, vuitanta-vuit anys més tard, el conflicte segueix vigent i la situació de repressió a la població sahrauí ocupada, així com les condicions de vida inacceptables dels campaments de refugiades al desert d’Algèria, no paren d’empitjorar. El poble sahrauí es veu sotmès també al desabastiment de recursos, als desplaçaments forçats i a la divisió i restricció del seu territori a causa del “mur de la vergonya”, mur de 2.000 quilòmetres que divideix el territori sahrauí, construït i vigilat per les autoritats marroquines i plagat amb més de 7 milions de mines antipersones que anys després de l’alto el foc (trencat recentment), segueixen actives.

En aquest context, el X Congrés, coordinat per les joventuts sahrauís, va servir per conèixer i coordinar-se amb delegacions de jovent organitzat i càrrecs electes d’arreu del món, i donar suport a la causa del seu poble, tot coneixent la realitat i les seves denúncies per poder-ne fer difusió i incidència als respectius països. Ens vam reunir, entre d’altres, amb AFAPREDESA (Associació de Familiars, Presos i Desapareguts Sahrauís), UNMS (Unió Nacional de Dones Sahrauís), i col·lectius de denúncia i treball contra les mines antipersones, així com amb la presidència del Sàhara Occidental.

La baixada als campaments va servir també per a renovar el conveni biannual de col·laboració amb la UJSARIO que es porta signant des de fa més de vint anys. Malgrat que celebrem aquesta llarga relació de cooperació, lamentem que la situació del poble sahrauí segueixi empitjorant i essent crítica. Les nostres institucions segueixen no només sense posar remei a les vulneracions de drets humans i del dret internacional per part de Marroc, i no reconeixent la legitimitat de la República Sahrauí, sinó essent també molts cops còmplices de la perpetuació del conflicte a través de l’espoli de recursos naturals, la venda d’armament, i la legitimació de la força ocupant com a aliat estratègic europeu en temes de securitització de fronteres, entre d’altres.

Tal com se'ns demanava al X Congrés, el CNJC ens comprometem a seguir difonent la seva causa i treballant amb el jovent organitzat del moviment solidari català i de la diàspora sahrauí a Catalunya com s’ha fet aquest darrer any amb la plataforma de Xabiba Desperta. Així mateix, instem a les autoritats i institucions competents de Catalunya i Espanya, a què reconeguin i facin respectar el dret d’autodeterminació del Sàhara occidental, reconeixent la seva responsabilitat històrica com a potència colonitzadora del territori en qüestió.