El jovent associat diu prou a la situació d'emergència climàtica que vivim
Justícia Climàtica | 3 d'octubre 2024

El jovent associat diu prou a la situació d'emergència climàtica que vivim

El moviment associatiu juvenil català es va reunir el passat 3 d'octubre al carrer de la Marina per evidenciar que el model productiu que continua perpetrant-se ignora els límits biofísics del planeta.

Durant l’acte, es va presentar una carta, redactada per Minyons Escoltes i Guies, Escoltes Catalans, Esplac, Joves Unió de Pagesos, L’Eina, Joves Agricultors i Ramaders, Joves Ecosocialistes, MCECC, La Forja, Avalot i Acció Jove CCOO, que reuneix les demandes que té el jovent per arribar a una societat igualitària, més justa i respectuosa amb el medi ambient.

El jovent denuncia que es veu amb impossibilitat d’emancipar-se i de tenir una feina i un sostre dignes, arrel de les dues crisis que arrossega aquesta generació.

A més, també instiguen a la necessitat d’una transició ecològica i social equitativa per a tothom, amb un procés de decreixement econòmic i productiu, on el benefici econòmic no passi per davant de les necessitats de les persones.

La carta preveu propostes per fer front a la crisi ecosocial que vivim, reconeixent la importància de la preservació i protecció del medi ambient, una bona gestió de l’aigua, exigint una transició cap a les energies renovables, reclamant reforçar la xarxa ferroviària i del transport públic de Catalunya i la priorització d’altres sectors productius centrals pel sosteniment de la vida, potenciant el sector primari i el consum local i sostenible.

Així mateix, el moviment associatiu juvenil també ens posicionem i ens comprometem a realitzar diferents mesures per fer front l'emergència climàtica.

Per altra banda, la jornada també va comptar amb una taula rodona amb Laia Angrill, d’Unió de Pagesos; Eloi Redon, de la Plataforma Aturem Hard Rock i Laia Aleu, de la Plataforma Torrent Gràcia, moderada per Carme Arcarazo, del Sindicat de Llogateres, els quals han parlat del fet que la gentrificació és un model d’acumulació capitalista, un procés d’inversió econòmica que desemboca en una crisi econòmica; de la necessitat d’un decreixement turístic, amb una reducció d’allotjaments de temporada i que redirigeixi les inversions a serveis públics, transport o agricultura petita i del fet que s’ha de fer una bona gestió de l’aigua, els quals es destina únicament als turistes, en comptes de destinar-les a l’agricultura i a la ramaderia. 

El dia va acabar amb un concert del grup montsenyenc Remei de Ca la Fresca, sota la façana de la Sagrada Família.