El moviment universitari estudiantil engega el primer Correllengua Universitari
17 de febrer 2025

El moviment universitari estudiantil engega el primer Correllengua Universitari

No és cap sorpresa per a ningú que el català s’està perdent. Dimecres va sortir l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població i els resultats eren anorreadors: menys del 30% del jovent utilitza el català com a llengua habitual. Per altra banda, el baròmetre publicat pel Centre d’Estudis d’Opinió mostra que quatre de cada deu catalans consideren que el català és una llengua amenaçada i que està desapareixent . Les dades indiquen que menys del 70% de les hores de classe dels graus universitaris de les universitats de Catalunya són en català i que les dels màsters estan per sota el 40% . Per aquest motiu, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i el moviment universitari estudiantil vol posar-hi fre.

Així doncs, els dies 17, 18, 19 i 20 de febrer, desenes d'entitats de les universitats públiques de Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona s’han mobilitzat per organitzar i celebrar el primer Correllengua Universitari, impulsat pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i amb la col·laboració d’Òmnium Cultural. Durant quatre dies, s’ha reivindicat i valorat la presència de la llengua en tots els espais acadèmics i de socialització.

Dilluns, la flama va donar el tret de sortida a la Universitat de Lleida amb l’Associació d’Estudiants de Psicologia, la Càtedra de Debat, la secció universitària de la Colla Bastonera del Pla de l’Aigua, el Consell de l’Estudiantat de la UdL, l'Institut de Llengües i la colla castellera Los Marracos que van organitzar un toc de gralles, una actuació castellera, un dinar popular, un micro obert, tallers de debat, ball de bastons, així com diferents concerts. Des de les nou del matí, la flama, l’element simbòlic i cohesionador d’aquesta iniciativa, va cremar pels campus ETSEAFiV, Ciències de la Salut, Rectorat i Cappont.

Dimarts, van ser les entitats estudiantils de la Universitat Rovira i Virgili: el Consell d’Estudiants de la Universitat, Estudiants de Filologia Catalana de la URV, l’associació Existim, la colla castellera Pataquers i el servei lingüístic i de publicacions de la URV, qui va dur a terme la segona parada del Correllengua Universitari. Des del migdia, la flama va cremar pels campus de Sescelades i Campus Catalunya, on centenars de persones es van aplegar per participar de les activitats que es van organitzar: una lectura de manifest, una actuació castellera, xaranga, dinar popular, bingo musical i diferents actuacions musicals.

Dimecres, la flama va cremar per la Universitat de Girona on Agroecologia de la UdG, el club de rugby universitari Àligues i Aligots, l’Associació d’Estudiants de Medicina, la Batucada de la UdG, Jovent Republicà Comarques Gironines, Les Daines i la colla castellera Xoriguers van organitzar activitats durant tota la tarda: un bingo musical, una jornada castellera, dues gimcanes culturals, una xerrada sobre plantes remeieres, un taller, una glosada, un sopar popular i dos concerts.

Dijous al matí, la flama va arribar a la Universitat Autònoma de Barcelona on l’Assemblea de Polítiques, l’Assemblea de Veterinària, les Bastoneres - Escuradents, el Club Alpí, el Consell d'Estudiants de Biociències, Erasmus Student Network, FilCat: Assemblea Filologia Catalana, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, la colla castellera Ganàpies, La Trinxera - Casal Popular i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans van organitzar diferents activitats a totes les facultats.

I, a la tarda, la flama es va moure cap a la plaça Universitat de Barcelona on l’Associació d'Estudiants de Ciències de la Salut, l’Associació d’Estudiants Progressistes, el Col·lectiu d’Estudiants de Psicologia (CEP-PIE), Erasmus Student Network, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, la colla castellera Trempats, Arran, el Jovent Republicà, la Joventut Nacional de Catalunya i La Forja van organitzar una actuació castellera amb Trempats de la UPF, un concert d’Ebri Knight i una jornada amb en K-ZU per concloure aquesta celebració de la llengua.

«Les universitats no són un espai aliè a aquest fenomen, i són també un lloc que ha de contribuir a la normalització de la llengua. Les universitats són institucions de difusió i generació de coneixement i no es poden permetre, per tant, no ser agents actius en la promoció de la llengua. Per la nostra banda, el jovent, que som el col·lectiu majoritari de les universitats, ens comprometem també a fer-la més present en aquests espais», diu el manifest del primer Correllengua Universitari.

Lia Casadevall, organitzadora del Correllengua Universitari a Barcelona, ha explicat que aquest Correllengua ha servit per «posar en valor el teixit associatiu juvenil català i ha permès poder-se articular conjuntament, fet que també fa la llengua catalana». Així mateix, Laia Ventura, organitzadora del Correllengua Universitari a Tarragona, afegeix que «el sentiment ha sigut increïble, ens ha fet vincular molt més amb la llengua del que ja estàvem i ha fet que ens unim i fem pinya totes les entitats universitàries per fer possible el Correllengua i continuar defensant el català a la nostra universitat».

Aquesta edició del Correllengua ha estat dedicada a la professora de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, Carme Junyent, una figura rellevant en la defensa de la llengua. Com diu el manifest oficial del Correllengua, ella creia en la gent, en la força transformadora de la societat, i, alhora, era crítica amb els polítics. És aquesta perspectiva crítica que ens fem nostra. Som crítics perquè som ambiciosos i perquè sabem que hi ha molt de camí per córrer.