Els sous baixen i els lloguers pugen: "Joves Llogateres i dret a l'habitatge"
21 setembre 2020

Els sous baixen i els lloguers pugen: "Joves Llogateres i dret a l'habitatge"

Segons les dades de l’Enquesta anual d’estructura salarial de l’INE, els ingressos salarials del jovent porten 10 anys en tendència negativa, situant-se el sou brut mitjà de les joves de menys de 25 anys a 930 euros al mes aproximadament, mentre que el 2010 la xifra gairebé arribava a als 1.200 euros al mes. Paral·lelament, des de l’any 2014 els lloguers no paren de pujar, passant de 539,54€ de preu mitjà de lloguer a Catalunya als 735,36€ de 2019, tal i com indiquen les dades del Servei d’Estudis i Documentació d’Habitatge (INCASÒL). De fet, una altra dada que evidencia la precarietat juvenil és que entre l’any 2010 i el 2017 el salari brut mitjà de les joves ha disminuït un 21%, mentre que en el total de la població ha augmentat un 3%.
 

La situació d’estancament pel que fa a la precarietat juvenil, combinada amb l’increment del preu dels lloguers, fa que bona part del jovent no pugui emancipar-se. De fet, a l’estat espanyol l’edat mitjana d’emancipació és de 29 anys, segons l’Oficina Europea d’Estadística (Eurostat). Pel que fa a Catalunya, la taxa d’emancipació no ha parat de decréixer des de fa dues dècades, arribant a mínims històrics de tan sols un 20% del jovent emancipat.


Davant d’aquesta realitat, el CNJC volem fer un front comú per revertir aquest problema. Per aquest motiu, el proper 7 d’octubre presentarem la Radiografia: “Joves llogateres i dret a l’habitatge”, un estudi elaborat conjuntament amb l’Observatori DESC que pretén fer un mapa de la situació del jovent i el seu accés a l’habitatge, a través de la via majoritària -el lloguer- i una anàlisi de les polítiques d’habitatge impulsades per les institucions públiques. També recollim diverses experiències en relació amb els abusos immobiliaris i l’especulació.

L’acte de presentació serà a la sala d’actes de la Lleialtat Santsenca (C/Olzinelles, 31, Barcelona) a les 19.30h i consistirà en una taula rodona sobre joves i emergència habitacional, en la que hi participaran també el Sindicat de Llogateres i la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH).
INSCRIPCIONS
L’acte també es podrà seguir en streaming a través del nostre canal de YouTube.